Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Το πτυχίο δεν φέρνει μεροκάματο...

Είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης ή της υποαπασχόλησης αφορά πολλές ειδικότητες. Το μαρτυρούν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν το 2009 περίπου 100.000 άνεργους πτυχιούχους, ενώ την ίδια στιγμή η εμπειρική έρευνα αποκαλύπτει ότι 10.000 απασχολούνται σε εργασίες που έχουν ελάχιστη ή και καθόλου σχέση με τις σπουδές τους ή υποαπασχολούνται σε κρατικά προγράμματα (ΟΑΕΔ) με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Αυτοί που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση είναι οι πτυχιούχοι τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ με ανύπαρκτα ή ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα και ακολουθούν οι πτυχιούχοι θεωρητικών και θετικών επιστημών που παραπέμπουν στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού: φιλόλογοι, ιστορικοί, γυμναστές, θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, απόφοιτοι γαλλικής, ιταλικής και γερμανικής φιλολογίας είναι οι πιο «ευαίσθητες» ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε διαγωνισμό για πρόσληψη εκπαιδευτικών οι αιτήσεις ανέρχονται σε 70.000

Δείτε όλη την έρευνα του Χρ. Κάτσικα που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ 20/7/2009 http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4527388

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Μετεγγραφές και Αντιστοιχίες Τμημάτων 2009-2010

Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ έχει αναρτηθεί η εγκύκλιος μετεγγραφών και οι αντιστοιχίες τμημάτων 2009-2010.


Προκήρυξη εισαγωγής μαθητών στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ) προκηρύσσει την εισαγωγή 700 μαθητών-τριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) και 320 καταρτιζόμενων στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ).

Κάθε υποψήφιος προκειμένου να λάβει μέρος στην διαδικασία επιλογής πρέπει να υποβάλει ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από 3 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου 2009:

α) Στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δραγατσανίου 4, Πλατεία Κλαυθμώνος, από ώρα 9.30 π.μ μέχρι 14.00 μ.μ όλες τις εργάσιμες ημέρες και

β) στις κατά τόπους Γραμματείες των Σχολικών Μονάδων του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από ώρα 9.30 π.μ μέχρι 14.00 μ.μ όλες τις εργάσιμες ημέρες.

Για να δείτε την προκήρυξη επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.otek.edu.gr/gr/anak.htm

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Αιτήσεις για σπουδές σε Πανεπιστήμια της Κύπρου

Οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου το ακαδ. έτος 2009-10 με κριτήριο το βαθμό πρόσβασης από τις πανελλήνιες εξετάσεις, πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τη βεβαίωση πρόσβασης με τη δήλωση προτίμησης σχολών για τα εν λόγω ιδρύματα μεταξύ 8 και 24 Ιουλίου 2009 στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, τκ 10673 Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ 210-3641217, 3641218) ή στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λ. Νίκης 37, Τ.Θ. 50046, τκ 54013 Θεσσαλονίκη, τηλ 2310-260611) ή στη Συντονιστική Επιτροπή Αξιολόγησης Ελλαδιτών Υποψηφίων (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Πανεπιστημιούπολη, 1678 Λευκωσία, Κύπρος, με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι και 24 Ιουλίου 2009).
Σχετικές πληροφορίες για την αίτηση εισαγωγής, τις σχολές που μπορούν να δηλώσει ο υποψήφιος, τη στέγαση, τη σίτιση κλπ. δίνονται στις ιστοσελίδες της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου www.ucy.ac.cy/fmweb/ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου www.cut.ac.cy/studies
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των ανωτέρω ιδρυμάτων γύρω στις αρχές Αυγούστου 2009.

Αλλοδαποί –Αλλοεθνείς

Οι Αλλοδαποί- Αλλοεθνείς μαθητές, που και οι δύο γονείς τους είναι αλλοδαποί, μπορούν να υποβάλλουν Μηχανογραφικό και ως Αλλοδαποί.



Η ευτυχία… ένας τρόπος να πορεύεσαι.

«Η ευτυχία… δεν είναι ο τελικός σκοπός, το τέρμα της πορείας.
Είναι ένας τρόπος να ταξιδεύεις, να πορεύεσαι.
Η ευτυχία δεν είναι αυτοσκοπός.
Είναι ένα παράγωγό, ένα υπο-προϊόν, της δουλειάς, του παιχνιδιού, της αγάπης, της ζωής.
Η ζωή, κατ’ ανάγκη, συνεπάγεται μια χρονική απόσταση-καθυστέρηση ανάμεσα στη στιγμή που θα νιώσουμε την επιθυμία και στο χρόνο που θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία αυτή, ανάμεσα στην κατάστρωση ενός σχεδίου δράσης και στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού.
Με άλλα λόγια, η ζωή συνεπάγεται απογοητεύσεις, ματαιώσεις, ετεροχρονισμένες αμοιβές και πρέπει να τα υπομένεις όλα αυτά.»
Ginott, H., Between Parent and Child (Staples Press,1969)

Eισαγωγή στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Η Σύγκλητος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2009) προκηρύσσει τις εισιτήριες εξετάσεις, ακαδημαϊκού έτους 2009-2010, οι οποίες θα αρχίσουν την 7η Σεπτεμβρίου ε.ε., ημέρα Δευτέρα.
Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών (Πατησίων 42) από 25 Αυγούστου 2009 έως και 31 Αυγούστου 2009, και ώρες 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. είναι τα εξής :
Α. Αίτηση συμμετοχής.
Β. Τίτλος σπουδών επικυρωμένος (τίτλος ενιαίου Λυκείου ή Γενικού Λυκείου ή εξαταξίου ή επταταξίου ή οκταταξίου Γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού).
Γ. Δύο (2) μικρές φωτογραφίες του υποψηφίου.
Δ. Όσοι από τους υποψηφίους κατέχουν τίτλο αλλοδαπής, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση από την Πρεσβεία τους στην Ελλάδα, που να πιστοποιεί ότι ο τίτλος που κατέχουν, τους δίνει το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας τους.
Απαραίτητη η επίδειξη από τον υποψήφιο του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή του διαβατηρίου του.
Το λεπτομερές πρόγραμμα, η διάρκεια των εξετάσεων και οι προαιρετικές ή υποχρεωτικές δοκιμασίες των υποψηφίων θα γνωστοποιηθούν το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.